Industriële lampen zijn zonder enige twijfel een van de trends van het ogenblik. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: we zitten nu eenmaal in een tijd waarin we allemaal wel wat meer persoonlijkheid en pit in ons interieur kunnen gebruiken. Persoonlijkheid en pit zijn dan ook net de eigenschappen die een industriële lamp biedt en toevoegt aan uw interieur. Maar hoe combineert u nu het beste de rest van dat interieur met deze stoere lampen?

Even kort erdoor wandelen

Industriële lampen zijn ontstaan tijdens de industriële revolutie als de oplossing van het verlichtingsprobleem in de grote fabrieken van die tijd. De montage van gloeilampen in oude roestige lampkappen bleek als snel de beste oplossing. Waarom die stalen kappen? Gloeilampen waren peperduur en moesten aldus beschermd worden. De tl-lamp verwees uiteindelijk de industriële lamp naar het verleden maar de laatste jaren is er een merkbare fascinatie voor dit stoere item. De look van licht doorheen een metalen frame beschikt over een sterke aantrekkingskracht.

Vandaag de dag

Het spreekt voor zich dat de lampen van tegenwoordig niet meer dezelfde roestbakken van toen zijn. Vandaag de dag vieren aluminium, staal, koper en eender welk metaal dat u wenst hoogtij. Ook werken met grote schroeven, scharnieren en dergelijke wordt veelvuldig gebruikt. In essentie is een industriele hanglamp tegenwoordig gewoon een lamp met veel stalen elementen en een robuust uiterlijk.

En het interieur?

Maar hoe past u nu zo’n lamp in een bestaand interieur in? Het spreekt voor zich dat de natuurlijke omgeving van zo’n stoere lamp eerder een moderne, strakke loft is. In een dergelijke omgeving komt het metaal echt volledig tot zijn recht. De vormgeving is hier niet vreemd aan: ook industriële lampen zijn bijzonder strak vormgegeven zonder al te veel franjes. Gewoon straight to the point. Laat u echter niet ontmoedigen: ze hebben zeker en vast ook hun plaats en een toegevoegde waarde in een ander interieur. Bij een klassieke look kan de lamp de rol van eye-catcher spelen. Dat stuk dat wat pit in het geheel brengt. Kies hierbij voor een koperen of gekleurde uitvoering zodat de lamp het interieur niet domineert maar eerder ermee samenvloeit. Hetzelfde kan overigens gezegd worden van een interieur in een landelijke stijl: een koperen hanglamp is hierbij ideaal. Uiteindelijk zijn er vandaag de dag meer dan genoeg kleurschakeringen op de markt van dit soort lampen die u toelaten er eentje in huis te halen ongeacht uw interieur. Let er gewoon op dat de kleur min of meer matcht!