Steeds meer mensen werken in deze tijden van Corona thuis. Op kantoren zijn bureaustoelen beschikbaar die aan ARBO eisen moeten voldoen. Nu veel medewerkers (gedwongen) thuis werken heeft lang niet iedereen meer de beschikking over een goede bureaustoel. Terwijl een goede stoel juist uitermate belangrijk is wanneer je langdurig zittend werk moet verrichten. Een stoel of een kruk gebruiken uit de huiskamer biedt onvoldoende comfort en wordt afgeraden.

ARBO eisen aan bureaustoelen

Volgens de ARBO (afkorting voor arbeidsomstandigheden) moet een bureaustoel voldoen aan bepaalde eisen qua zithoogte, zitvlak, armpositie en rugleuning om klachten te voorkomen.  De zithoogte moet verstelbaar zijn van minimaal 41 tot maximaal 55 centimeter. Wanneer je op de stoel zit moeten de bovenbenen iets aflopend staan, hoek van circa 105 graden en de onderbenen verticaal. De optimale zithoogte is gelijk of net iets hoger dan de knieholtes. Het zitvlak van de bureaustoel moet minstens 40 centimeter breed en 44 centimeter diep zijn en dient voldoende ondersteuning te bieden aan de bovenbenen.  De rugleuning moet zo zijn gevormd dat de hele rug ondersteund wordt. De breedte van de rugleuning moet voldoen aan minimaal 36 centimeter en maximaal 46 centimeter. Maar als de bureaustoel bovendien de bewegelijkheid en het actieve zitten bevordert dan krijgt de bureaustoel volgens de strenge praktijkrichtlijn NPR 1813 een speciale aanbeveling en dan spreken we van een dynamisch ergonomische bureaustoel.
Volgens de NPR 1813 richtlijn moet de zitting aan de voorkant aflopend en in alle richtingen bewegelijk zijn. Een dynamische zitting die naar voren en zijwaarts kan meebewegen met de bewegingen van het lichaam voorkomt onnodige belasting van het lichaam en zorgt ervoor dat het actieve zitten wordt gestimuleerd.

Ferry_online_target_kopiëren.png

Een dynamische ergonomische bureaustoel (zie veer onder de zitting) merk: Spinalis

Andere zaken om op te letten bij het kopen van een bureaustoel

Om langdurig aan een bureau te kunnen werken is het noodzakelijk dat de bureaustoel zo dicht mogelijk bij het bureau kan komen. Dit bevordert de zithouding en voorkomt klachten. Ook handig, maar niet persé noodzakelijk zijn zwenkwielen onder de stoel. Of je kiest voor een kunstlederen bureaustoel of een bureaustoel met een stoffen bekleding ligt aan je eigen voorkeur. Kunstleder is wel gemakkelijker schoon te houden dan stoffen bekleding.

Ergonomisch dynamische bureaustoel voor de perfecte zithouding

Een ergonomische bureaustoel met een dynamische zitting, ook wel ergo stoel genoemd, helpt je om de actieve zithouding aan te nemen. Het voelt een beetje alsof je op een zitbal zit van een fysiotherapeut. De zitting volgt de bewegingen van je lichaam en zo blijven je spieren actief in beweging. Na een lange werkdag achter je computer sta je nog moeiteloos op, zit je rug niet vast en ga je lekker fit naar huis.

Een ergonomische stoel traint als het ware je spieren terwijl je zit en voorkomt onnodige belasting van de rugspieren. Ergonomische stoelen met een dynamische zitting zijn geschikt voor alle zittende beroepen met name voor mensen die lange dagen maken op kantoor. Je kunt denken aan advocaten, accountants, notarissen, juristen, traders, bookmakers, brokers, beleggingsadviseurs, effectenhandelaren, effectenspecialisten, verzekeraars, financieel adviseurs, schadeverzekeraars, verkoop-binnendienst-medewerkers, controle- en meldkamerpersoneel, ingenieurs, architecten, ict-ers, makelaars, uitgevers, administratief personeel, marketingmanagers en directeuren. Maar ook voor beroepen in de gezondheidszorg waar het zittende werk veel van het lichaam vergt, is een dynamische werkkruk een uitkomst. In deze beroepen, denk aan pedicures, schoonheidsspecialistes en nagelstylistes wordt vaak gebruik gemaakt van de zogenaamde dynamische rodeo kruk. Ook deze dynamische kruk heeft een zitting die in alle richtingen meebeweegt en de druk op de tussenwervelschijven vermindert. Bijkomend voordeel de buik- en rugspieren van de gebruiker worden door het actieve zitten steeds sterker.

bron: wonenonline.nl